Recomanacions de còmic infantil i juvenil per sant Jordi

Són moltes les generacions que han crescut i continuen fent-ho amb els còmics. I en els darrers anys hi ha hagut un autèntic boom de novetats, rècords de vendes, nous gèneres, temàtiques i públics, que marquen el moment dolç que viu el còmic en català per a infants i adolescents. El còmic és un aliat per introduir els més petits a la lectura i passar-ho bé. I no només per als experts, que reivindiquen més presència de còmics als centres educatius, pel seu valor pedagògic i didàctic, per la seva força social i pel seu llenguatge creatiu únic i identitat pròpia. Sentim les recomanacions d’Antoni Guiral, crític, divulgador, guionista i editor de còmic, autor de “Còmics, manual de instrucciones”; Montserrat Terrones, directora i editora de l'editorial Finestres, agermanat amb la llibreria Finestres; Óscar Valiente, director de l’editorial i la llibreria Norma Còmics; José Antonio Serrano, divulgador especialista en còmic infantil i juvenil i Artur Laperla, autor del best-seller “Superpatata”. I acabarem amb “Com educo”, amb la psicòloga Lara Terradas.

L'Article

Recomanacions de còmic infantil i juvenil per Sant Jordi

Més presència de còmics a les biblioteques escolars, demanen els experts, en el moment més dolç del còmic infantil i juvenil.

Són moltes les generacions que han crescut i continuen fent-ho amb els còmics. I en els darrers anys hi ha hagut un autèntic boom de novetats, rècords de vendes, nous gèneres, temàtiques i públics, que marquen el moment dolç que viu el còmic per a infants i adolescents. El còmic és un aliat per introduir els més petits a la lectura i passar-ho bé. I no només per als experts, que reivindiquen més presència dels còmics als centres educatius pel seu valor pedagògic i didàctic, per la seva força social i pel seu llenguatge creatiu únic i identitat pròpia.

Què ha de tenir un bon còmic?

Un bon còmic per a infants i adolescents ha de tenir enginy i s’ha d’apropar molt a la mirada dels infants i joves. I qui el fa n’ha de saber, de còmics; els ha d’haver llegit i estudiat perquè tenen un llenguatge propi, com el cine o la literatura. És un mitjà molt directe que aporta valors, i sensacions, que ajuda a connectar amb la cultura i treu els infants de les pantalles. I una de les claus de la majoria de còmics èxits de vendes, com “Superpatata” és el seu gran sentit de l’humor, i una altra que més de la meitat dels còmics publicats tenien la seva versió audiovisual. 

Còmics per aprendre a llegir

En els últims anys han proliferat els còmics per als més petits. Còmics com “Mamut 3+”, “Nuc” o “El petit pelut” són l’entrada als llibres, sovint sense text, per als més petits. Els infants són més experts a llegir la imatge que els adults, i encara que llegim còmics plegats amb els nostres fills és important deixar-los triar quin còmic volen llegir. Els més petits llegeixen còmics amb plaer, devoren els llibres i fan pensar en un futur prometedor per al futur dels còmics, coincideixen els experts.

Més còmics als centres educatius

Hi ha nanos a qui els costa llegir, però no els costen els còmics. D’aquí la importància que hi hagi més presència de còmics a les biblioteques escolars, ara molt reduïda encara, i més coneixement de l’univers còmic per part dels docents. Hi ha còmics que tenen la capacitat d’introduir conceptes complicats gràcies a la combinació de text, il·lustració i diversió, i que poden servir per reforçar continguts a l’aula. Però cal despertar l’interès i el coneixement pel còmic de la comunitat educativa.

El còmic com a principi i destí

Els còmics són una via d’entrada als llibres i la literatura, però no l’única. El còmic és un mitjà amb un llenguatge, entitat i valors propis. Sovint, són històries amb un caràcter social, perquè el còmic es vincula a través de la societat i s’hi comunica. El còmic és més que superherois, manga, Bruguera, humor; el còmic ho és tot, defensen els experts.

Les reivindicacions del còmic

Cal que el còmic estigui més instal·lat a la societat, i també cal més presència de còmic infantil i juvenil als mitjans de comunicació per donar a conèixer l’oferta de títols i gèneres. Cal, a més, que les administracions passin a l’acció fent costat al món del còmic. Que els pares i mares llegim còmics amb els nostres fills. I cal també normalitzar a les escoles la recomanació de còmics a totes les edats, perquè els còmics són un artefacte cultural de primera categoria.

Podeu escoltar el programa a partir de diumenge 🔊 aquí